DIY: ketting en armband

De parelketting is een musthave voor iedereen die van de vintage stijl houdt. In de twintiger jaren waren lange parelkettingen helemaal in de mode. De kortere variant is juist heel kenmerkend vooIMG_1868r de jaren 40 en 50. In deze jaren zag je naast parels ook veel acryl en bakeliet kralenkettingen. Tegenwoordig maken reproductie merken ook veel van dit soort sieraden, veelal van kunststof. Zo heb ik van het merk Splendette een hele gave rode ketting. Maar één ketting is natuurlijk niet genoeg. Wij willen alle kleuren! Dergelijke kettingen kosten vaak rond de €15, wat natuurlijk niet duur is als je er slechts eentje aanschaft. Maar als je alle kleuren van de regenboog wilt hebben, gaat het nogal in de papieren lopen! Daarom vandaag deze DIY kralenketting + armband met de kralen van Xenos voor slechts €2,49!

Wat heb je nodig om deze ketting en armband te maken? Ten eerste de kralen in de kleur naar keuze. Op dit moment verkoopt Xenos de doosjes met vier maten ronde kralen in de kleuren zwart, goud, wit, zilvergrijs, teal, roze, paars en lila:

De doosjes kosten €2,49 per stuk en daarmee heb je genoeg kralen voor zowel een ketting als een armband. Verder heb je sieradendraad, knijpkralen, ringetjes en slotjes nodig. Bij Bol.com kun je voor €6,99 een setje met draad en onderdelen bestellen (meer dan genoeg om vaker te gebruiken). Ten slotte heb je tangetjes nodig. Voor deze ketting heb je de platbek tang en de kniptang nodig en deze zijn beide ook te koop bij Xenos voor €2,29 per stuk. Ik gebruik hier echter mijn rondbek tang, want mijn platbek tang is stuk. Als je vaker sieraden wilt maken of repareren zullen alledrie deze tangetjes heel handig zijn!IMG_1959

Je begint met het klaarleggen van je materiaal. Je hebt straks beide handen nodig, dus het is wel zo handig als je halverwege niet ineens nog iets moet uitpakken. Per sieraad heb je 4 knijpkralen nodig, 1 ringetje en 1 slotje. Meet en knip je draad op de juiste lengte (beter te lang dan te kort) en sorteer je kralen op maat.

Leg vervolgens je kralen op volgorde klaar langs je gemeten draad. Zo kan je goed inschatten hoeveel kralen je nodig hebt. Begin met de grootste kralen in het midden. Een oneven aantal is het mooist. Daarna komen aan beide kanten evenveel kralen in de kleinere maat. Daarbuiten leg je aan beide kanten evenveel kralen van de nog kleinere maat en de rest van de lengte vul je uiteindelijk op met de kleinste kralen. IMG_1849

Om te kunnen rijgen dient eerst het ringetje bevestigd te worden. Dit doe je door twee knijpkralen en daarna het ringetje aan het draad te rijgen en het draad vervolgens om het ringetje heen, terug door de knijpkralen te halen. Zo vorm je een lusje. Met je platbek tang knijp je de kralen (tegen elkaar aan en vlak tegen het ringetje) plat waardoor het draad vast zit en het ringetje op zijn plek blijft. Ter demonstratie heb ik een korte video gemaakt. Het beeld is soms niet helemaal scherp, maar het is wel goed te zien wat ik doe.

Nu kan je beginnen met rijgen. Als alle kralen zijn geregen moet het slotje bevestigd worden. Dit werkt in feite op dezelfde manier als het bevestigen van het ringetje:

Bij de laatste stap kan je er voor kiezen om je draadeinde af te knippen tegen de knijpkraal aan, maar om er zeker van te zijn dat er niks scherps in je nek zal prikken kan je beter het uiteinde terugrijgen door de laatste paar kralen en dan het laatste stukje afknippen. Nu is je ketting helemaal klaar! De armband kan je vervolgens op precies dezelfde manier maken. Of je kiest voor elastiek, dat je alleen maar hoeft te knopen.

IMG_1868

Ik ga zeker nog even terug naar Xenos om ook een doosje kralen in teal en in roze aan te schaffen, ik heb mijn zwarte ketting en armband namelijk meteen al veel gedragen! Veel plezier met deze DIY! Mocht je ook een setje hebben gemaakt, deel hem vooral op instagram met de hashtag #ladypolkadot, lijkt me heel leuk om te zien!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s